Tips voor onderhoud van uw schoenen

Zeer waarschijnlijk zijn uw schoenen van echt leder. Leder is een natuurproduct welke te vergelijken is met de menselijke huid. De menselijke huid wordt van nature gesmeerd door de talgklieren. Zo blijft onze huid soepel en sterk.

Ook het leder waar uw schoenen van zijn gemaakt dient u om dezelfde reden goed te onderhouden om het mooi te houden maar vooral dus ook soepel en sterk. Vooral onze wisselende weersomstandigheden kunnen de levensduur van niet goed onderhouden schoenen aanzienlijk verkorten. Een goed onderhouden schoen gaat langer mee!

Het onderhoud van uw schoenen begint al direct na aankoop door uw nieuwe schoenen direct na aankoop te beschermen met een bijpassende spray van Collonil. Wij adviseren om bij de eerste behandeling 3 keer te herhalen voor een optimale bescherming.

Eerst beschermen dus!

Afhankelijk van de ledersoort waar de schoenen van gemaakt zijn kiest u een beschermende spray. Collonil nano pro spray is een uitstekende beschermende spray en geschikt voor alle ledersoorten. Zoekt u een superieure beschermende spray? Kijkt u een naar een demonstratie van de superieure Collonil Carbon Pro spray! http://youtu.be/bLjqASKYPgA

Welke onderhoudsmiddel?

Welk specifiek onderhoudsmiddel u dient te gebruiken voor het onderhoud van uw schoenen is wederom afhankelijk van het soort leder waar uw schoenen van gemaakt zijn en de uitstraling die het heeft.

Veel voorkomende leder soorten zijn:

  • suède leder
  • nubuck leder (droog of gewaxed)
  • lakleder
  • nerfleder
  • perlato metallic leder
  • used (antiek) leder
  • en nog vele andere.

Elke soort heeft zijn eigen karakteristieke uitstraling en eigenschappen. Het is daarom belangrijk dat u het juiste bijbehorende onderhoudsproduct gebruikt voor uw schoenen.

Leder wordt namelijk op verschillende manieren bewerkt om het de gewenste uitstraling te geven. In een goed onderhoudsmiddel zitten bestanddelen welke het leder reinigen, beschermen, 'voeden' en, afhankelijk van het soort leder, glans geven. In goedkope onderhoudsmiddelen zijn deze vaak niet aanwezig en geven alleen maar glans. Het behoeft géén nadere uitleg dat exclusievere materialen als metallic leder en lakleder altijd kwetsbaarder zijn dan andere en dat eventuele beschadigingen aan deze ledersoorten moeilijk of niet te herstellen zijn. Houdt u hierbij rekening bij de aankoop van uw schoenen!

Onderhoud van glad leder

Verwijder altijd eerst vuil met een droge borstel. Het (droge) leder vervolgens insmeren met Collonil schoencrème. Gebruik aparte borstels voor iedere kleur! laat de schoencreme intrekken. Na ongeveer een half uurtje kunt u de schoenen gemakkelijk uitpoetsen met een aparte schone zachte uitpoetsborstel.

Onderhoud van suede en nubuck

Suedeleder is de vleeszijde van het leder en heeft een ruwer oppervlak dan nubuck, hierdoor heeft het een warme uitstraling. Nubuck leder is geschuurd leder aan de nerfzijde en heeft een wat matte doffe uitstraling. Beide ledersoorten hebben een meer open structuur. Vuil en vocht kunnen daarom makkelijker binnen dringen dan bij gladleder. Wij raden u dan ook aan om vooral deze ledersoorten direct na aankoop goed te beschermen met Collonil nano spray. 
De eerste keer raden wij u aan met tussen pozen van 15 minuten de schoenen 3x in te sprayen!
Voor het reinigen van Suede en Nubuckleder zijn diverse specifieke reiniging producten van Collonil verkrijgbaar. Verwijderen altijd eerst grof vuil voordat u een reinigingsproduct gaat gebruiken. Gebruik hiervoor nooit water maar probeer zoveel mogelijk droog te reinigen.Voor droge verwijdering van vlekken op suede en nubuck gebruikt u de Suede Nubuck box van Collonil of een suéde/nubuck borsteltje.

Om sueée en nubuck weer op kleur te krijgen kunt u een Collonil suéde en nubuck spray gebruiken of voor nubuck een Collonil Nubuck en textile flacon met opbrengspons.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn nubuck en suede leder minder gevoelig voor beschadigingen dan nerfleder omdat het oppervlak reeds ruw is. Wel is het zo dat vloeistoffen en vuil makkelijker binnen dringen in dergelijke materialen waardoor het herhaaldelijk insprayen met collonil nano pro spray heel belangrijk is.

Mat Leder

Mat leder beschermen en onderhouden met Collonil waxed leather spray. Voor voeding van vettere ledersoorten Collonil Wax Leather tube met opbrengspons gebruiken of Collonil rustical spray. Deze onderhoudsmiddelen zorgen ervoor dat het leder zijn karakteristieke diepe warme kleur behoud. Wax leather tube heeft door de directe aanraking van de opbrengspons met het leder een zwaarder effect op het leder dan een spray. Twijfelt u laat u dan eerst adviseren in onze winkel of kies voor de zekerheid een spray.

Metallic leder  

Metallic leder is leder dat behandeld is met een metallic laagje. Hiervoor dient u Collonil metallic spray gebruiken ter bescherming. Voor de voeding en onderhoud van metallic leder gebruikt u Collonil waterstop tube of een metallic potten crème van Collonil. Voor het bijwerken van beschadigingen op metallic leder gebruikt u een Collonil Colorit tube op kleur, hierin zitten meer verfbestanddelen.

Lak leder

Lakleder is leder dat voorzien is van een kunstof laagje. Lakleder dient regelmatig te worden onderhouden met Collonil lack polish. Dit onderhoudsmiddel reinigt, geeft glans en het lakleder soepel en sterk. Lakleder wat niet goed is onderhouden met lak polish wordt droog en gaat barsten!

Schoenen en ons klimaat

Het weer in Nederland is heel wisselend en kent alle weertypes. Deze wisselende (natte-droge) weeromstandigheden vergen veel van de schoenen. Vooral in de natte maanden is regelmatig onderhoud extra belangrijk. Spuit u de schoenen in deze maanden daarom in ieder geval regelmatig in met de beschermde Collonil Nano Pro spray!

Strooizout is de grootste vijand van leder en laat witte zoutranden achter, het leder wordt hard met als gevolg data het op specifieke plaatsen af kan gaan scheuren. Wij adviseren u bij deze omstandigheden aangepast schoeisel te dragen wat tegen dit agressieve middel bestand is. Heeft u toch zoutranden op uw schoenen dan kan kan Collonil Shampoo uitkomst bieden.

Kinderschoenen

Kinderschoenen worden zwaar op de proef gesteld en hebben veel te lijden van het scherpe zand waarin kinderen spelen. Poets daarom regelmatig de schoenen en vergeet daarbij vooral de stiknaden niet. Ook het doorlopen op natte schoenen verkort aanzienlijk de levensduur van schoenen. Het leder verliest zijn sterkte en de voering wordt stroef, hierdoor is een schoen moeilijker aan en uit te trekken waardoor gemakkelijk de voering van de schoen kan gaan scheuren.

Ritsen, klittebanden en de hielpartij van schoenen hebben veel te lijden hebben van het niet goed aan en uittrekken van schoenen. Klittebanden welke niet goed meer vast blijven zitten is vaak te wijten aan het niet goed los maken hiervan bij het aantrekken en aan gebrekkig onderhoud. Klittebanden gaan namelijk gemakkelijk vol zitten met gras of bijvoorbeeld hondenharen wat de werking aanzienlijk verminderd. Maak deze daarom regelmatig schoon.

Ontdekt u tijdens het onderhoud een klein defect aan de schoenen van uw kind laat deze dan meteen herstellen voordat dit een groot defect wordt en de schoenen niet meer te herstellen zijn. Uw kind heeft zo het langst plezier van zijn/haar schoenen en wij herstellen het graag voor u.

Schoenen tips

Plaats nooit natte schoenen dicht bij een warmtebron. Het leder droogt uit en zal gaan barsten! U kunt eventueel de natte schoenen opvullen met een krant zodat het vocht langzaam wordt onttrokken uit de schoenen. Beter is een houten schoenspanner te plaatsen, deze onttrekt langzaam het vocht uit de schoen en houdt tevens de schoenen in model.

Wissel ook regelmatig van schoenen! De schoenen krijgen weer tijd om op adem te komen. Dit zal bijdragen aan een langere levensduur van uw schoenen. Geef uw schoenen als ze weer droog zijn een nieuwe poetsbeurt!

Gaat het aantrekken van uw schoenen niet gemakkelijk? Het gebruik van een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen kan de oplossing zijn. Tevens voorkomt u een ingetrapte hielpartij van uw schoenen. Bij een ingetrapte hielpartij is de contrefort van uw schoenen onherstelbaar beschadigd! Er zijn tevens lange metalen schoenlepels verkrijgbaar waardoor u niet ver hoeft te buigen om uw schoenen aan te trekken.

Gebruik liever géén laarzenknecht om uw laarzen uit te trekken. Hierdoor treden beschadigingen op aan de hielpartij van de laarzen. Doordat er teveel plaatselijke kracht wordt uitgeoefend op de hielpartij loop je kans dat de hielpartij afgescheurd.

Schoenen en ons milieu

Er worden door de EU steeds strengere milieu eisen gesteld aan de verschillende processen bij de productie van schoenen. Milieu eisen zijn onder andere gesteld aan looi -, lijm - en verfproces van schoenen.

Leerlooien is een proces om van de ruwe dierenhuid leder te maken. Lijmen en verven op waterbasis zijn minder belastend voor ons milieu.
Doe uw overbodige schoenen in de schoenen container voor hergebruik. Deze kunt u veelal vinden bij de bekende glasbakken. Nog bruikbare schoenen worden dan weer door andere mensen gebruikt. Van onbruikbare schoenen kunnen weer andere producten, als geluidswerend- of isolatie materiaal, worden vervaardigd.